Hangsúlyozza ügyfeleinek, hogy szakmai hiba esetére biztosítva van! Erősítsa a megbízók...Tovább...
Tanácsaink segítségével elkerülhet néhány buktatót, megtudhatja, hogy Önnek milyen...Tovább...
Mi a számviteli szakmai felelősségbiztosítás, mire terjed ki a fedezet? 
könyvelői tevékenység,...
Tovább...
Az alábbiakban részletezzük, hogy a könyvelői szakmai felelősségbiztosítást nyújtó biztosítók miként...Tovább...
2018.05.25-én hatályba lépett az egységes európai uniós GDPR...Tovább...
 
Aktuális hírek

2800 könyvelőnek annyi
2015-09-11 12:54
Ennyi könyvelőt törölnek a nyilvántartásból. Nemrég a kormány kiakasztotta őket.  A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2800 könyvelőt töröl a nyilvántartásból, és a napokban megkezdi a törlésről szóló határozatok kézbesíttetését – mondta Pankucsi Zoltán, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára.
2800 könyvelőnek annyi A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2800 könyvelőt töröl a nyilvántartásból, és a napokban megkezdi a törlésről szóló határozatok kézbesíttetését – mondta Pankucsi Zoltán, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára.

Elmondása szerint a nemzetgazdasági tárca folyamatos ellenőrzéseinek, a könyvelői továbbképzési rendszer átalakításának, valamint a két éve bevezetett e-learning oktatási forma terjedésének köszönhetően meredeken zuhan a továbbképzési kötelezettségüket mulasztó számviteli szakemberek száma. Látványosan zsugorodott a mulasztó könyvelők tábora, a 2014-re vonatkozó vizsgálatok alapján indított 2800 törlés jelentősen elmarad a 2013-astól, amikor 7000 könyvelő engedélyét vonták vissza – közölte.

A könyvelői szakma felett gyakorolt folyamatos kontroll célja, hogy a könyvelési szolgáltatásokat igénybe vevő hazai vállalkozók egyre növekvő bizalommal fordulhassanak a nyilvántartásban szereplő szakemberekhez, biztosak lehessenek abban, hogy megfelelő és friss szaktudás áll a kiválasztott szolgáltató mögött – hangsúlyozta Pankucsi.

Nemrég a könyvelői szakmában a kormány egy másik terve borzolta a kedélyeket. A nyár elején merült fel, hogy a kabinet új felügyeletet állítana fel az újabb bank- és brókerbotrányok megelőzéséért, és az adócsalások megakadályozásáért. Ez a hatóság a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők, az okleveles adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzését kapná feladatul. Az elképzelés szerint a szervezet felelne egyebek mellett a képzési követelmények kialakításáért, a működési engedélyek kiadásáért, a szolgáltatók munkájának áttekintésért és hiányosságok esetén büntetésért.

A Nemzetgazdasági Minisztérium – azóta távozott – államtitkára egy interjúban azt említette, hogy a gazdaság kifehérítésének egyik módját egy pénzügyi ágazati közfelügyelet felállításában látják: ahelyett, hogy 800 ezer céget és több millió magánszemélyt vizsgálna a NAV, jobb lenne, ha azt a 60 ezer adószakértőt, könyvelőt, könyvvizsgálót vizsgálná, aki „nekik szállítja a féllegális adózási gyakorlatot”. Válaszul a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) kiadott egy közleményt, melyben kifejtik, hogy egyrészt a könyvelők által állítólagosan szállított féllegális megoldásokat nem lehetne a könyvelőknél ellenőrizni, hiszen azok az ügyfelek, megbízók, munkáltatók könyvelésében szerepelnek. Másrészt a regisztrált mérlegképes könyvelők helyett a munkavállalóként, vagy a háttérben, hivatalos megbízás nélkül eljáró személyeket kellene inkább ellenőrizni.
Forrás: www.hvg.hu
A könyvelők visszautasítják az államtitkár azon véleményét is, miszerint a könyvelők általában féllegális módszerekkel dolgoznának.

visszalépés...